i wiele innych...
Copyright © 2023. Herbalike.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Blog
Newsletter - skarbnica wiedzy i promocji!
Niezależny Dystrybutor Herbalife | Marcin F. Szymański | Kordeckiego 5a | 87-100 Toruń | tel. +48 572 377 665 | sklep@herbalike.pl |
wysyłka 24h
30 dni na zwrot
Darmowa dostawa > 580 PLN
Białko roślinne powinno znaleźć się nie tylko w diecie wegan i wegetarian, ale również u osób, które nie eliminują mięsa, ryb, czy nabiału. Wszystko za sprawą korzystnych właściwości produktów, które są bogate w białko roślinne. Wiele badań wskazuje na to, że zwiększenie spożycia białka roślinnego kosztem białka zwierzęcego wiąże się z pozytywnym wpływem na zdrowie.
Osoby dążące do redukcji masy ciała mogą zadbać o kontrolę apetytu poprzez zwiększenie spożycia białka roślinnego. Wykazano bowiem, że wprowadzenie 1 porcji białka roślinnego dziennie, w postaci fasoli, ciecierzycy, soczewicy lub grochu, wiązało się z mniejszym uczuciem głodu i lepszymi postępami w odchudzaniu. Wprowadzenie nawyku komponowania co najmniej jednego posiłku z obfitą porcją białka roślinnego może okazać się bardzo smakowite w praktyce. Możemy przygotowywać pasty warzywne (np. hummus), sosy do makaronów, potrawki z warzywami, sałatki i zupy z dodatkiem bogatych w białko roślinne strączków.
Zauważono, że osoby chorujące na cukrzycę typu II po zastąpieniu 2 porcji mięsa warzywami strączkowymi, które są bogate w białko roślinne osiągnęły znaczącą poprawę wiążącą się z obniżeniem stężenia cholesterolu LDL (tzw. „złego”) oraz poziomu glukozy we krwi. Wyniki innego badania wskazują na korzyści płynące ze spożycia białka roślinnego w zakresie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano bowiem, że osoby stosujące dietę, w której co najmniej połowa białka była białkiem roślinnym, miały niższe ciśnienie tętnicze oraz mniejsze stężenie cholesterolu we krwi w porównaniu do osób z mniejszą zawartością białka roślinnego.
Białko roślinne znajdziemy w warzywach strączkowych i ich przetworach oraz orzechach, produktach zbożowych. Jeśli nasze zapotrzebowanie na ten składnik jest bardzo wysokie, to możemy sięgnąć po odżywki białkowe, które będą opierały się na białku roślinnym – np. konopnym, z grochu, z soi, z fasoli.
Nazwa produktu | Zawartość białka roślinnego w 100 g |
Tempeh | 20 g |
Soja (ugotowane nasiona) | 15,8 g |
Tofu | 14 g |
Soczewica (ugotowane nasiona) | 10 g |
Fasola (ugotowane nasiona) | 7,1 g |
Bób | 7,1 g |
Ciecierzyca (ugotowane nasiona) | 7 g |
Mleko sojowe | 6 g |
Jogurt sojowy | 4,7 g |
Nazwa produktu | Zawartość białka roślinnego w 100 g |
Orzechy ziemne | 26,6 g |
Pestki dyni | 24,5 g |
Sezam | 23 g |
Migdały | 20 g |
Orzechy nerkowca | 18,2 g |
Orzechy włoskie | 18 g |
Orzechy laskowe | 14 g |
Nazwa produktu | Zawartość białka roślinnego w 100 g |
Komosa ryżowa | 14 g |
Kasza gryczana | 14 g |
Kasza jaglana | 11 g |
Makaron pełnoziarnisty | 15 |
Kasza jęczmienna pęczak | 9 g |
Chleb pełnoziarnisty z żyta | 6,8 g |
Pumpernikiel | 6 g |